Karipap roti

 bila inti dah ada tapi malas nak menguli doh, ada kawan yang kongsikan cara yang paling mudah nak sediakan karipap. terima kasih Puan Ros yang mulakan dengan cara yang simple ni... dan untuk orang malas macam kak rose ni memang sesuai sangat la kan... cepat disediakan dan cepat jugak dapat ngapnya... dan Puan Rose ada jugak buat yang karipap roti nu yang versi goreng pulak... yg tu nanti lain kali nak cuba pulak..

 bahan inti ikut la suka macam mana nak buat... ada yang suka guna inti kentang, keledek atau telo rebus pun boleh gak... yang ni kak rose guna kentang dan daging cincang jer . dan kalau roti tak habis makan, nak tamat riwayat pulak... boleh la buat kulit karipap ni..

cara membuat karipap:

1. gelek roti hingga nipis dan potong bentuk bulat menggunakan cawan/mangkuk
2. letak sesudu inti dan cantum kedua bahagian tepi dan picit sekeliling tepinya. lepas tu gunakan garfu kecil untuk menekan tepi karipap.
3. susun karipap atas dulang dan sapu telor hingga rata (pastikan tidak banyak telor meleleh dibawah karipap sbb takut melekat pada dulang.
4. bakar karipap roti dengan kepanasan 180C selama lebih kurang 15 minits atau hingga perang.

Note: karipap boleh dikeluarkan dari oven setelah 10 minit dibakar. balikkan dan sapu telor pada bahagian yg belum disapu telor tadi dan masukkan semula kedalam oven.

cara kak rose yg derhaka: sebelah bawah karipap kak rose sapu butter dan sebelah atas sapu dengan kuning telor dan tabur sedikit serbuk lada hitam. so x yah tebalikkan. rangup jer makan masa hangat2 tu.

Subscribe to receive free email updates:

Related Posts :

  • Tongseng Kambing ahan- bahan 250 gram daging kambing muda 250 gram daging kambing yang masih ada tulangnya 1 liter santan kental Bumbu yang dihalus… Read More...
  • TELUR KUKUS Bahan: 3 butir telur 2 buah cabai merah iris tipis 100 gram soun yang telah direndam sebentar 100 ml santan 1 batang daun bawang, iri… Read More...
  • SAMBAL GORENG TELUR PUYUH Bahan: 3 sdm minyak untuk menumis  2 lembar daun salam 1 batang serai, ambil bagian putihnya.memarkan 10 mata petai.belah 2 membujur… Read More...
  • Omelet Gulung Pedes Hallo teman-teman..maaf ya..dapurnya off dua hari..aku tinggal liburan kemaren..hihi. Tadi pagi udah di rumah lagi..tapi belum punya bah… Read More...
  • ORAK-ARIK TELUR CABAI KERING Bahan:½ buah bawang bombai, cincang halus 2 siung bawang putih, cincang halus 4 butir telur, kocok lepas I sendok makan kecap asin 4 buah … Read More...